ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ - ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΠΡΟΣ Κα ΚΥΡΙΤΣΗ

2018-05-23 12:20

Στα πλαίσια του 45ου Πανελλήνιου συνεδρίου του Ε.Σ.Ν.Ε. και κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, παρακολουθήσαμε «εμβρόντητοι» την κυρία Κυρίτση, ομότιμη καθηγήτρια του Τ.Ε.Ι. Αθηνών, παίρνοντας το λόγο και αναφερόμενη στο ειδεχθές σκάνδαλο παράνομης διακίνησης ογκολογικών φαρμακευτικών σκευασμάτων, να συνδέει τις κακουργηματικές πράξεις των μελών του κυκλώματος, με την «επαγγελματική ιδιότητα» των εν λόγω δραστών.

Συγκεκριμένα η κυρία Κυρίτση έσπευσε να «διευκρινίσει» ότι οι δράστες της σπείρας δεν ήταν νοσηλευτές, όπως διατυπώθηκε από τα Μ.Μ.Ε., εννοώντας ασφαλώς ότι δεν ήταν νοσηλευτές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αλλά όπως επισημαίνει ήταν «βοηθητικό νοσηλευτικό προσωπικό δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης», αποδίδοντας έτσι ευθέως τις εγκληματικές πράξεις των δραστών στην «κατώτερη» επαγγελματική τους ιδιότητα και στο «χαμηλό» εκπαιδευτικό επίπεδο των σπουδών τους, προσβάλλοντας με αυτό τον τρόπο αδιακρίτως το σύνολο των ΔΕ Βοηθών Νοσηλευτών.

Απευθύναμε επιστολή στην κ. Κυρίτση και την ρωτάμε:

Προφανώς κυρία Κυρίτση θα διαβάσατε στα δημοσιεύματα ότι στο  παράνομο κύκλωμα, εκτός από νοσηλευτές συμμετείχαν επίσης γιατροί και φαρμακοποιοί. Υπό αυτή την έννοια ας μας απαντήσετε, αν οι δράστες του κυκλώματος που φέρουν την επαγγελματική ιδιότητα του γιατρού και του φαρμακοποιού, προέβηκαν στις κακουργηματικές πράξεις σύμφωνα με τους ισχυρισμούς σας λόγω «κατώτερης» και «ελλιπούς» εκπαίδευσης, όπως σύμφωνα με τα λεγόμενα σας έπραξαν οι ΔΕ Β. Νοσηλευτές;  Δηλαδή τα  5 και 6 αντίστοιχα έτη σπουδών των φαρμακοποιών και των γιατρών είναι επίσης «κατώτερου» επιπέδου από τα 4 έτη σπουδών του Τ.Ε.Ι. Νοσηλευτικής, κατά τους ισχυρισμούς σας;  Ή μήπως οι επαγγελματικοί τίτλοι των εργαζομένων στα νοσηλευτικά ιδρύματα έχουν δημιουργήσει ένα συμπλεγματικό φαύλο κύκλο «κατωτερότητας θέσης» που δυστυχώς, έχει προεκτάσεις όπως φαίνεται και εκτός των νοσηλευτικών ιδρυμάτων;

Η εξήγηση που δίνετε κυρία Κυρίτση, ότι για τις καταδικαστέες πράξεις των δραστών ευθύνεται η «ελλιπής» μόρφωση και ότι εξ αιτίας της «κατώτερης» εκπαίδευσης τους οι δράστες δεν είχαν ανθρωπιά στερείται κάθε λογικής.

Θα έπρεπε να γνωρίζετε ότι δεν έχει καμία σημασία η επαγγελματική ιδιότητα σε αυτό το κακούργημα, αλλά η ειδεχθής πράξη και ο ανθρώπινος εξευτελισμός , εσείς κ. Κυρίτση αντ’ αυτού συνδέετε και εκμεταλλεύεστε ένα άθλιο γεγονός προκειμένου να υποβιβάσετε σε ανθρώπινο και επαγγελματικό επίπεδο, μια αξιόλογη επαγγελματική κατηγορία νοσηλευτικού προσωπικού. Τόσο πολύ σας ταράζει η πραγματικότητα;  

Θα έπρεπε κυρία Κυρίτση, πολλώ μάλλον και λόγω της ακαδημαϊκής σας ιδιότητας, να γνωρίζετε ότι η ανθρωπιά, η αξιοπρέπεια και το ήθος δεν απορρέουν από τη μόρφωση και το εκπαιδευτικό επίπεδο και ότι τα χαρακτηριστικά της προσωπικότητας ενός ανθρώπου δεν είναι θέμα εκπαίδευσης, αλλά θέμα παιδείας!  Και επιπλέον θα έπρεπε να κατέχετε τη διαφορά μεταξύ εκπαίδευσης και παιδείας… Η προσωπική παιδεία και το ήθος του κάθε ανθρώπου χτίζεται μέσα από τις αξίες, τα πιστεύω, τα ιδανικά και τις εμπειρίες του και όχι από τα έτη των σπουδών του.

Με λίγα λόγια είναι επιεικώς απαράδεκτο να στοχοποιείτε με τέτοιο τρόπο το 50% του νοσηλευτικού προσωπικού της χώρας, το οποίο στελεχώνει με επάρκεια , ήθος, αυταπάρνηση και κυρίως με καταξίωση στα μάτια των ασθενών τα νοσηλευτικά ιδρύματα του Ε.Σ.Υ.

Η επίκριση της εκπαίδευσης των εν λόγω εργαζομένων που μοχθούν καθημερινά και στελεχώνουν με πλήρη επάρκεια το ανεπαρκές -δυστυχώς- σύστημα υγείας, είναι προσβολή και φαλκίδευση του ιδίου του συστήματος. Ενός συστήματος που έχει την ανάγκη οι επαγγελματίες του να έχουν πρωτίστως «εκπαιδευτεί» από τους καθηγητές τους, να ΣΕΒΟΝΤΑΙ τους συναδέρφους τους, είτε αυτοί είναι κατώτερης, είτε αυτοί είναι ανώτερης, κατά τα λεγόμενά σας μόρφωσης. Ενός συστήματος που έχει ανάγκη για την εύρυθμη λειτουργία του, την αλληλεγγύη και την ομαδικότητα και όχι την ΔΙΑΚΡΙΣΗ σε «τίτλους» και σε «θέσεις».

Θα  έπρεπε επίσης εκ της ιδιότητας σας ως συμμετέχουσα στα κοινά της Νοσηλευτικής Ανάπτυξης, να γνωρίζετε ότι στην ανάπτυξη και την εξέλιξη του νοσηλευτικού επαγγέλματος δεν περισσεύει κανείς επαγγελματίας υγείας.

Οι απόψεις που διατυπώσατε κατά τη διάρκεια της συνέντευξης σας δεν είχαν σκοπό να θίξουν τους δράστες της εγκληματικής οργάνωσης, αλλά είχαν σκοπό να θίξουν εμάς τους ΔΕ Β Νοσηλευτές και να μας θίξουν όχι μόνο συλλογικά αλλά και εξατομικευμένα… γιατί απλούστατα ο κάθε άνθρωπος είναι μοναδικός!  Οι απόψεις σας στην πραγματικότητα θίγουν εσάς την ίδια, που ως ακαδημαϊκός θα έπρεπε να καταδικάζετε τις διακρίσεις και τον επαγγελματικό ρατσισμό και να διδάσκετε το σεβασμό και την αξιοπρέπεια.

Η δημόσια συγνώμη σας, ουσιαστικά δεν θα αποκαταστήσει την υπόληψη των ΔΕ Β. Νοσηλευτών. Ποιος άραγε θα τολμούσε να θίξει έναν καταξιωμένο στο σύνολό του κλάδο;  Η δημόσια συγγνώμη σας εν τοις πράγμασι θα αποκαταστήσει τις δικές σας ανεδαφικές δηλώσεις…